сряда, 19 декември 2007 г.

15 начина да помогнем на Планетата си!




Статия насочена към англичаните.Мисля, че може да се приложи и тук!



1. Не пийте бутилирана вода. Авторите на статията посочват, че от кранчета във Великобритания почти безплатно тече достатъчно качествена питейна вода (което може да не се отнася за останалите държави по света). Въпреки това британците ежегодно използват 2,7 млн. тона пластмаса, за да затварят водата в бутилки. Само 10% от тях обаче се използват повторно. Останалите се изхвърлят на бунищата, където за разлагането им са необходими близо 450 години. Ако вкусът на чешмяната вода не ви харесва, можете да използвата филтър, който да намали съдържанието на хлор. Според някои експерти, чешмяната вода, която е високо съдържание на минерални соли и носи малък риск от инфекции, е дори по-качествена от бутилираната.

2. Не ползвайте найлоновите торбички в магазините. Само във Великобритания ежегодно се използват около 8 млрд. найлонови торбички, които после събират прах по рафтовете вкъщи или се изхвърлят на боклука. Използвайте торбичките вкъщи повторно или си купете само една по-здрава за многократна употреба.

3. Използвайте пестеливо водата. Средно за една вана отиват около 80 литра вода, или 2 пъти повече, отколкото средно за един душ. Ако човек средно мие зъбите си за 3 минути, то през това време може да спре кранчето, за да икономиса почти 19 литра вода, които се изливат в канала през това време. За сравнение, това е цялото дневно потребление на човек в някои райони на Кения. Препоръчва се и поставянето в тоалетните казанчета на т. нар. “hippo” – просто пластмасово устройство, което намалява количеството вода, изтичащо при дърпането на сифона. Авторите на статията уточняват, че на изхабяваната в тоалетната вода се пада 1/3 от битовото потребление на живителната течност.

4. Ползвайте бойлер за загряването на вода и отоплението на къщата. Ако всички британци с газова система за отопление си сложат подобни кондензационни бойлери, емисиите на СО2 ще се съкратят с 17,5 млн. тона годишно, а от сметките за електричество на Острова ще бъдат спестени 1,3 млрд. лири стерлинги (около $ 3 млрд.). Спестената енергия ще стигне за годишното захранване на 4 млн. домакинства. Подобен бойлер струва 1 500 лири, но инвестицията се възвръща от по-малките сметки.

5. Ползвайте енергоспестяващи крушки. Те вече са широкоразпространени на пазара, животът им е 10 пъти по-голям от тези на обикновените крушки, а потреблението на електричество – 5 пъти по-малко. В някои държави, този въпрос вече се решава на държавно ниво.

6. Не топлете повече от нужната ви вода. Ако само 15 семейства топлят само толкова вода, колкото е необходима за чаша чай или кафе, емисиите на СО2 в атмосферата ще намалеят с 1 тон годишно.

7. Намалете климатика си с 1 градус. Това ще намали годишния ви разход за ток с 1/10 и ще намали емисиите на СО2 с 240 кг. годишно. Това обаче е възможно само в държавите, където жилищата отговарят на стандартите за енергийна ефективност.

8. Купувайте екологичски чисти храни. Производството им нанася по-малка вреда на околната среда от конвенционалното селско стопанство.

9. Изключвайте компютъра и монитора. Махнете скрийнсейвърите или ги заменете с обикновен “черен екран”. Задайте на компютъра да превключва на енергоспестяващ режим след 10 минути бездействие. Работещият през нощта компютър потребява енергия за принтирането на 800 страници, формат A4. Това ще доведе до икономията на 2 600 киловат/часа електроенергия годишно и 1,9 тона СО2 по-малко.

10. Икономисвайте хартията. Всеки офис-работник във Великобритания средно използва 50 листа хартия дневно. Ако ги използвате и от двете страни, ще намалите емисиите парникови газове с 2,5 кг. на всеки килограм хартия.

11. Не купувайте изкуствени тъкани като найлон или полиестер. Те се изготвят от нефтопродукти, с използването на огромни количества енергия, вода и синтетични масла. Азотните оксиди, отделящи се при производството на найлона, имат 310 пъти по-вредно парниково въздействие върху атмосферата от СО2. Затова при всяка възможност се обличайте с естествени тъкани.

12. Ползвайте просторите за пране. Сушилните машини потребяват повече енергия от всеки друг битов прибор, поради което е хубаво да се използват само в краен случай. Ако спестите само едно сушене седмично, намалявате емисиите СО2 с 91 кг. годишно.

13. Перете при по-ниска температура. В Япония, Европа и дори САЩ дрехите обикновено се перат при температура под 30 градуса. Прането при по-ниска температура, особено като се има предвид, че средното британско семейство пуска 247 перални годишно, може да помогне за икономисването на големи количества енергия. Ако всички британци перат с по-студена вода, икономисаната енергия ще бъде достатъчна за захранването на 500 000 домакинства.

14. Минете на “зелена” енергия. Снабдете се с електроенергия, произвеждана от възобновяеми източници, ако е възможно. Това ще намали емисиите на СО2 от домакинствата с 1/3.

15. Рециклирайте. Призивът може да звучи изтъркано, но освен хартията и пластмасовите бутилки, общо около 80% от нашите отпадъци могат да се използват повторно.

Няма коментари: