събота, 11 март 2023 г.

Зеления отбор на България - Списание 8

 

Списание 8 e в „Зеления отбор“

Тази събота и неделя от 10 ч пред хижа „Алеко"

SKIP 9



Знаете, в Списание 8 не обичаме просто да „мрънкаме", а искаме и да правим нещо конструктивно за проблемите, към които привличаме вашето внимание. Ето защо ви отправяме покана, ако сте се убедили, че гората ни страда и има нужда от помощ. Направете есента зелена, като се включите в доброволческите залесявания на парк „Витоша"! Освен всичко друго това ще е чудесен повод и за запознанство, защото там ще сме и ние, от екипа на Списание 8.

Тази есен „Зеленият отбор" продължава с изпълнението на своя смел проект „1 милион" дървета, засадени от доброволци без комерсиална финансова подкрепа. Досега в горите са над 21 000 фиданки, а предстои още 5000 да „заемат местата си" в началото на есента. 

На 11 и 12 октомври от 10 ч пред хижа „Алеко" в парк „Витоша" всеки желаещ е добре дошъл в редиците на „Зеления отбор". Заедно ще засаждаме смърчове (Picea abies).

Какво прави 1 хектар смърчова гора само за една година?
• Филтрира 30-35 тона прах;
• Дава 600 кг кислород;
• Създава отрицателни йони, които действат благотворно върху здравето; 
• Отделя 30-40 кг фитонциди (природни активни вещества) – количество, достатъчно да пречисти и обеззарази въздуха на малък град. 

Това е втората голяма съвместна акция на доброволческата формация „Зеления отбор" и парк „Витоша". 

Подробна информация за транспорта и детайлите ще откриете във фейсбук страницата на  събитието (потърсете „Зеления отбор"). 
Всеки, който иска да помогне, може да следи за още информация и нашия сайт www.spisanie8.bg.


Калин Христов - създателят на „Зеления отбор"

Ще продължим и напролет - подкрепяме „Зеления отбор" и в следващото им начинание - заедно с Югозападно държавно горско предприятие ще залесяваме в два района, засегнати от пожари - край селата Локорско и Мирково.

Няма коментари: