неделя, 12 декември 2010 г.

Дрехите От Коприва на Елиза

Ако ви е била любима приказката Елиза и Дивите Лебеди, мисля, че тази статия май ще ви допадне...винаги съм си мислела за тези ризки от коприва, как ли се чувства човек в тях. Но тези за които е думата тук са бая по мекички, Елиза се е усъвършенствала, и ако вие поносите такава ризка, можете спокойно да заприличате от грозно пате на лебед, но никой няма да знае защо...


Жена от народността Таманги, наречена Деви, разнищва хималайско копривено стъбло в Долака, Непал.

В подножието на Хималаите, хималайската жилеща коприва расте дива, в естествена среда. Ели Скийл, основател на "Хималайски Диви Нишки" ООД е в процес на развиването на копривена текстилена индустрия, заедно с местната общност. Според Центърът за устойчива мода, хималайската коприва е най-дългото влакно познато в момента на човечеството и се счита за по-финно, по-здраво и по-еластично от лена. Развиването на този вид влакно би създало работа и доходи за много непалци, както и представянето на издържлив и устойчив текстил на пазара. Още:

Един тон от хималайски копривени гранчета пред офиса на "Хималайски Диви Нишки"

Хималайските копривени растения укрепват почвата и предотвратяват свлачища и ерозия. Те се отглеждат не с химически торове, а с редовно подрязване и стимулиране на копривените стъбла, според " Хималайски Диви Нишки". Съвсем наскоро Ели Скийл и нейния тим проучиха възможността за работа с местната непалска общност таманги, при събирането и обработването на коприва от техните гори.


Маршрут покрай селцето. Гаури Шанкар в далечината.


Копривата расте на свобода край Долака.

В Момента " Хималайски Диви Нишки" търсят дизайнер, който да изтъче различни видове хималайска коприва с други материали. Ето един пример как изглежда дивата коприва като завършено облекло.Пример за копривен текстил, използван в ръчно ушита пола от "Еко Дрехи"

По материали на www.treehugger.com

Pure Green

1 коментар:

Анонимен каза...

Страхотна статия!