Раздават 3500 малки фиданки летен дъб за доброволческа акция от октомври до март 2019 г. в Нови Хан, Софийско. 

Семената за фиданките, които се даряват безвъзмездно са събирани от групата на Зеления отбор и представител на Горско Стопанство в района на Нови Хан. Там са открити 2 дървесни екземпляра от над 120г. , от които събрани жълъди с които е направен разсадник в района на дърветата. Този вид дъбове могат да достигнат възраст над 1700 години.

На страницата си във фейсбук "Проект 1 Милион засадени дървета от доброволци", организаторите "The Greenteam Bulgaria" (Зеленият отбор - България) съобщават:

"Ще ви кажем, че тези дървета достигат над 1700г.

В България имаме такова , засадено 345г. от новата ера! И до днес радва хората покрай него. Намира се в село Гранит, област Стара Загора

Важно:

1.Зеленият отбор раздава безплатни фиданки от 20 октомври до началото на месец март 2019г.

2.Всеки може да си вземе неограничено количество, важно условие е: 100% засаждане на взетите фиданки!

3.Искаме единствено снимка от засадените дървета или акция от тяхното засаждане!

4. Този вид дъб, живее от 0м. до 800м. надморска височина.

5. Първите 3 години, трябва да го поливате, когато е много сухо и да премахвате тревите около него, мулчирайки около самото растение.

6. Ако достатъчно го обичате, ще стане хилядолетна гордост, радваща десетки поколения след вас, даващо чист кислород, вода и храна. Ще бъде дом и защита за животинки, насекоми и микроорганизми, сянка за пътници и надежда за благи спомени.

След 20 октомври на страницата на събитието ще пуснат подробна информация за мястото на раздаване и инструкции. Ще има възможност да изпращат и фиданки до офис на Еконт. 


https://www.bgfermer.bg/article/7092843