събота, 11 март 2023 г.

Зеленият отбор на България изгражда еко селище от живи къщи

 

Зеленият отбор на България изгражда еко селище от живи къщи

На 1 април 2017 г. съвсем не на шега екипът на Калин Христов от Зеления отбор на България кани всички желаещи на доброволно създаване на първото българско еко селище от живи къщи. Мястото е близо до гр. София, до яз. Красава.

От миналата година сме заложили 600 резници от Черница. Идеята узрява от 5-6 години, като има създаден филм за начина на изграждане и са извършени няколко експериментални проекта. Искаме да направим Еко селище от Живи къщи, които ще могат да се обитават след израстване на кръга от дървета.

 

Групата ентусиасти, заели се с нелеката, но амбициозна задача да положат основите на еко селище от живи къщи – т.е. от оплетени в кръг от клони и листа на дървета домове, годни за обитаване след израстването на растенията, със собствен превоз ще се отправи рано сутринта на съботния ден към района, който са избрали.

Теренът е разположен след Брезник, на около час и половина път с кола. Попълва се електронен формуляр за тези, които могат да предложат места в автомобилите си за своите съмишленици. Срещата е в 9.45 ч. на паркинга на хипермаркет Метро на бул. „Цариградско шосе“ в столицата и благородната природолюбителска акция е до 17.30 ч. 

Зеленият отбор на България през 10-те години съществуване от създаването си до днес активно защитава името си с постоянните си екологични инициативи по размяна на семена, засаждане на фиданки, спасителни акции за застрашени от изсичане дървесни видове, масови залесявания от доброволни екипи. Тяхното мото е „Добрите идеи се сбъдват“ и на 1 април в Деня на шегата са на път да го докажат.

https://uspelite.bg/zeleniyat-otbor-na-balgariya-izgrajda-eko-selishte-ot-jivi-kashti-1

Снимки: Greenteambg.com




Няма коментари: