събота, 11 март 2023 г.

Да засадим заедно въздуха! Зеленият Отбор - Списание 8

 

Да засадим заедно въздуха!

Със Зеления отбор организираме залесяване и почистване на гората край Локорско тази събота и неделя



Тази събота (25 април) Зеленият отбор, Държавното горско стопанство и екипът на Списание 8 заедно с приятели ще щурмуваме района на село Локорско в близост до София, грабнали лопати, кирки и едногодишни фиданки от зимен дъб и акация. А в неделя (26-и) ще носим чували, за да довършим започнатото. Мисията? Възстановяване на опустошената от голям пожар гора в местността. Общата площ на терена е над 100 декара, като нашата доброволческа акция ще обхване около 10-20 от тях. Теренът е труден, но под вещото ръководство на Калин Христов от Зеления отбор сме уверени, че ще се адаптираме ефективно към всички възможни трудности. Общият брой фиданки за засаждане е 5-6 хиляди, но количеството не е толкова важно, колкото качественото изпълнение на процеса. 

В събота ще разсаждаме дръвчета, а в неделя ще почистваме гората - нещо, от което тя спешно се нуждае според горското стопанство.

На фейсбук страницата на Зеления отбор ще откриете още подробни обяснения. Така или иначе, не са много нещата, които са нужни предварително, освен ентусиазъм! Засаждането в събота ще става по схема от двуметрови междуредия с разстояния приблизително 1,2-1,5 м едно от друго. Инструменти има, но ако имате прави лопати или кирки, би било добре да ги донесете. В неделя ще са ви достатъчни и само ръкавици, с които да се включите в почистването.

Всички подкрепления са повече от добре дошли, колкото по-голяма е задругата през тези дни, толкова по-благодарна ще е природата! Елате с удобни затворени обувки и дрехи според метеорологичната прогноза за деня. Който има желание, добре дошъл е да се включи и на двете дати. 

Началният час и двата дни е 9,30 сутринта. 



До село Локорско се стига и с градски транспорт - автобус 20 от автогарата на кв.Орландовци - вижте разписанието тук.

Удобно е за пътуване и с колела, както показа инициатива отпреди седмица.

Ако ще пътувате с автомобил и имате свободни места, добре е да го отбележите, за да помогнете на някой друг желаещ, който няма транспорт.

Основната организация и координация се извършва от доброволческата формация Зеленият отбор на България, а мероприятието е част от лесоустройствения план за възстановяване на гората в района. 

Нека заедно да засадим въздуха! 



Няма коментари: